Zalaegerszegi Csuti Antal Hydrocomp Sport Klub

FRIDAY, SEPTEMBER 24, 2010


Kettős siker!Magyarország-Olaszország 2,5:1,5 (nők) és Csehország-Magyarország 1,5:2,5 (férfiak)

 

 

Jó nap volt ez a tegnapi, kettős győzelem! Ilyen kellene még jó sok! Kicsit lelkiismeretem van, hiszen a férfi csapat eredményeiről alig-alig írok, majd később szeretném törleszteni ezt az adósságomat. Eddig azért mindkét csapattal elégedettek lehetünk, hiszen mindhárom fordulóban mindkét csapatunk győzni tudott.

 

Nagy meglepetéssel kezdődött a tegnapi nap, az olaszok kihagyták első táblás játékosukat, Szegyinát. Igaz, hogy Szegyina veszített előző nap és sírt is, ám ezzel, hogy kimaradt magas labdát adott a mieinknek. (Ribli nagymester, aki az osztrák férfi csapat kapitánya itt Hanti-Manszijszkban viccesen hozzátette, hogy ha nyer Szegyina, akkor is sírni szokott…)

Az első táblán Hoang Than Trang nem nagyon hozott ki megnyitási előnyt, sőt eléggé kockázatos tervet választott. Gyalogjaival (látszólag) veszélyesen nyomult előre a vezérszárnyon, míg sötét ellenőrzése alá vonta a centrumot. Meg kell, hogy mondja, nem nagyon tetszett az állása, jóllehet egy gyalogot is előre tudott tolni c6-ra, amit egy másik gyalog védett b5-ről. Éltáblásunk szerencsére (sajnos) túl fiatal ahhoz, hogy ismerhette volna az annak idején Flórián Tibor által ifiedzéseken többször is bemutatott Gligorics-Szabó partit az 1952-es Helsinki olimpiáról..A 40.lépés után kialakult állásban sötétnek csak a centrumgyalogjait kellett tolnia és sajnos simán nyert. Eddig még nem veszítettünk partit, most ezen is túlvagyunk. Amúgy meg Trang éppen a legjobbkor veszített, hiszen a csapat a meccset ennek ellenére megnyerte.

 

A második táblán Mádl Ildikó a c3-as szicíliai ellen kisebb hátrányba került a megnyitásban, majd szívós védekezésre volt szüksége. Ildi mindig is fegyelmezett játékos volt (és most is az), tudta, hogy szépen, türelmesen kel játszania és nem kell feltétlenül győznie. Viszont a játszma a középjáték során átfordult és ha parányival is, de Ildi esélyei voltak kedvezőbbek. Ildi nyúzta-nyúzta, (javaslatomra) kitért a háromszori lépésismétlésből. Mivel időrendben ez a játszma fejeződött be legkésőbb és időközben a 3. és 4. táblán győztünk, a legvégén már a fél pont is az oly fontos csapatgyőzelmet jelentette. Sőt,a  végén még az ellenfélnek ált feljebb! A tökremi végjátékban még makacsul küzdött (erre utasította őt Borgo, az olasz kapitány), de Ildi védelmi vonalát nem tudta áttörni, a parti döntetlen lett. Néha bizony egy fél pont is aranyat ér, ez most az a helyzet volt.

 

Vajda Szidi a harmadik táblán (nem volt az olyan régen, 2002-ben Bledben, amikor Szidi volt a magyar női csapat éltáblása) jól felkészült a Najdorf-vátozat g3-as alvarijára. Ehhez a változathoz szép emlékek kötik őt, hiszen Prudnyikova ellen a 2003-as EB-n szép győzelmet aratott benne. Most is sikerült Szidinek jól eltalálnia a felkészülés során a várható lépéssorrendet és a közös elemzésünk során nézett állást még tovább elemezte számítógéppel.

Bár az ellenfél egy darabig gyorsan játszott, később Szidi került időelőnyös helyzetbe és szépen legombolt egy gyalogot, majd az éles állást eléggé simán nyerte meg. Más kérdés, hogy az ellenfél védekezhetett volna szívósabban is. Mindenesetre megnyugtató győzelem volt.

 

A negyedik táblán Rudolf Anna érdekes, eredeti megnyitás (1.e4 e6 2.Ve2 e5) után már nagyon kényelmes állást hozott ki, majd a későbbiekben szépen fokozta előnyét. Kisebb időzavarba került ugyan a végén, ám akkor már jelentős anyagi előnye volt. Eddig 2 partiból 2 ponttal ő a csapat egyetlen százszázalékos versenyzője.

 

Némi aggodalomra adhat okot, hogy a csapatból néhányan kisebb-nagyobb megfázással bajlódnak (Szibéria az Szibéria), reméljük, hogy nem esz komolyabb betegség belőle. Emlékszem, két éve Drezdában szegény Polgár Jutkának volt olyan rekedtes hangja, mint Horváth Charlie-nak. 

És a fiúknál meg „jönnek a csehszlovákok”, mondhattuk volna el tegnap, ám 1993-tól Szlovákia és Csehország különváltak egymástól. Érdekes módon a csehekkel 2002-től számítva 6 világversenyen csaptunk össze, ebből kétszer győztünk, két döntetlen volt és kétszer sajnos veszítettünk. Most jött a hetedik összecsapás a sorban és izgalmas meccsen győzni tudtunk. Elsőként Berkes Feri győzött világossal, majd hosszú ideig még folyt a másik három parti. Később sajnos Lékó Péter veszített Navara ellen éles bonyolult játszmában. Utána harmadikként Almási Zoli győzött, így 2.1-re vezettünk. Polgár Jutkának kellett egy fél pontot szereznie ahhoz, hogy meglegyen a csapatgyőzelem. Jutka jól küzdött a hosszú partiban és a megszerzett döntetlen egyben a csapatgyőzelmet is jelentette. 

A mai napon délután hölgycsapatunk az USA válogatottjával, a férfiak a bikaerős Kína csapatával mérkőznek. Magamban a sorsolás után elsősorban Szerbia csapatát kívántam meg, ám talán az adott helyzetben az USA gárdája sem rossz ellenfél. A papírforma szerint a 6. helyen kiemelt amerikai csapat teljesen bevándorlókra épül, sem Irina Krush, sem Olga Zatonskih, sem Abrahamyan, sem pedig Foisor Christina nem „igazi” amerikai bennszülöttek. De legalább a tengerentúliaknál nem játszik most Polgár Zsuzsa (mint 2004-ben a calviai olimpián), akivel egyébként tegnap futottam össze.

posted by ADMIN | 11:59 | Olimpia!

comments (0)
post comment

your name*

email address*

comments*

verification code*
 
Horváth József nagymester vagyok.

A blog célja, hogy  minél több információt osszak meg az érdeklődőkkel..

RSS


admin*
"));